De kosten voor de ouder(s) bestaan uit twee delen; het gastoudertarief en de bureaukosten. Wij hanteren geen inschrijfkosten of andere extra kosten!

Gastoudervergoeding & Bureaukosten

De gastouder bepaalt haar eigen uurvergoeding. Het gastouderbureau kan hierin adviseren.  De bureaukosten zijn € 40,- per maand ongeacht het aantal kinderen.

De betaling van de gastouder loopt via Jool

Gastouderbureau Jool heeft een kassiersfunctie. Dit betekent dat de betaling van een ouder aan een gastouder plaatsvindt via het gastouderbureau. Ouders mogen niet rechtstreeks aan gastouders betalen en kinderopvangtoeslag mag niet rechtstreeks aan gastouders worden overgemaakt. Het geld dat een ouder aan het gastouderbureau betaalt en dat bestemd is voor de gastouder moet binnen vijf kalenderdagen worden doorgestort aan de gastouder.

Recht op kinderopvangtoeslag 

Ouders hebben recht op kinderopvangtoeslag wanneer je gebruik maakt van een geregistreerd gastouderbureau en een geregistreerde gastouder. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van het belastbaar inkomen. De kosten voor gastoudervergoeding en de bureaukosten komen allebeide in aanmerking voor de kinderopvangtoeslag.

In 2022 ontvang je een tegemoetkoming in de kinderopvangkosten van de belastingdienst over maximaal € 6,52 per uur per kind.

Bereken jouw kinderopvangtoeslag

Wilt je weten of je kinderopvangtoeslag kunt krijgen en hoeveel? Dan kun je op de website van de belastingdienst een proef berekening maken.

Proefberekening maken.
Kinderopvangtoeslag aan vragen.

Opvang bij jou thuis: nanny opvang

Wanneer je graag wil dat de opvang bij jou thuis plaatsvindt, dan kan dit geregeld worden met de regeling dienstverlening aan huis. De tarieven van een nanny liggen anders dan bij een gastouder. Bij een gastouder wordt per kind per uur gerekend en een nanny heeft 1 prijs per uur, ongeacht het aantal kinderen. Hiervoor geldt het wettelijk minimum uurloon, de gemiddelde nanny heeft een uurprijs van € 13,50. Daarnaast betekent dit dat jouw woning geregistreerd moet worden in het landelijk register kinderopvang. Dit wordt gedaan door de gemeente. Sommige gemeentes rekenen hier kosten (leges) voor. De volgende gemeentes hanteren bijvoorbeeld leges Dongeradeel, Grootegast en Heerenveen. Als ouder betaal je deze kosten.